
Allt du behöver veta om sittbadkar
Sittbadkar är fantastiska badrumsinstallationer som erbjuder bekvämlighet och avkoppling för den ultimata badupplevelsen. Dessa kompakta badkar, som oftast är kortare och smalare än traditionella badkar, är perfekta för mindre badrum eller för dem som söker ett mer rumsbesparande alternativ. Med sitt unika utseende och sina många olika former och designmöjligheter kan ett sittbadkar vara en estetisk höjdpunkt i badrummet samtidigt som det erbjuder praktisk funktionalitet.
Vad är ett sittbadkar?
Ett sittbadkar är ett kortare och mindre badkar som är utformat för att man ska kunna sitta i det istället för att ligga ner. Det är utvecklat för avkoppling och massage med väldigt bekväma sits- och ryggstöd. Sittbadkar är ett utmärkt alternativ för dem som har problem med att kliva i och ur ett traditionellt badkar eller har begränsad rörlighet. Med sitt bekväma och ergonomiska utseende kan sittbadkar erbjuda en avslappnande och väl förtjänt stunds avkoppling för både kropp och sinne.
Fördelarna med ett sittbadkar
Det finns många fördelar med att välja ett sittbadkar framför ett konventionellt badkar, utöver de uppenbara rymlighets- och utrymmesvinsterna för mindre badrum. Sittbadkar är ofta enklare att kliva i och ur tack vare det låga instegshöjden, vilket gör dem till ett bra val för äldre eller rörelsehindrande personer. De är också extremt bekväma och ergonomiskt utformade för maximal avkoppling med sitt utmärkta sitt- och ryggstöd. Dessutom finns det många alternativ med bubbelbadsfunktioner för massage och avslappning.
Olika typer av sittbadkar
Det finns en mängd olika typer av sittbadkar att välja mellan, från enkla fristående modeller till inbyggda sittbadkar. Inbyggda sittbadkar är gjorda för att monteras in i en fördjupning i golvet eller väggen. Dessa kan ge ett mer integrerat och städat utseende i badrummet. Fristående sittbadkar däremot, står fritt på golvet och blir en solitär design-feature i rummet. Andra populära typer är hörnmodeller, sittbadkar med dörr för enklare åtkomlighet, och spadon-sittbadkar med bubbelbadsfunktioner.
Installationsalternativ
Installationen av ett sittbadkar kan se olika ut beroende på modell och badrummets utformning. De två huvudsakliga alternativen är inbyggda eller fristående sittbadkar.
Inbyggda sittbadkar
Inbyggda sittbadkar installeras så att de är delvis eller helt nedsänkta i ett specialbyggt utrymme i golv eller vägg. Detta ger ett mer integrerat och städat utseende i badrummet, då enbart badkarets ovansida sticker upp ovanför golvnivån. Dessa badkar kräver dock mer omfattande installationsarbete och eventuellt ombyggnation av badrummet.
Fristående sittbadkar
Fristående sittbadkar är mer fristående enheter som helt enkelt placeras på badrumsgolvet. Dessa är ofta enklare att installera, särskilt vid badrumsrenovering, eftersom de inte kräver några större byggnadsarbeten. Ett fristående sittbadkar blir också en visuell fokuspunkt i badrummet och kan tillföra ett unikt designelement. Läs mer om hur du väljer rätt fristående badkar för inspiration.
Utformning och material
Formspråk och estetik
Sittbadkar finns i en mängd olika utformningar, stilar och storlekar för att passa olika badrum och preferenser. Från tidlöst klassiska modeller till mer moderna, minimalistiska formspråk. Många sittbadkar har vackra kurvade former för extra komfort och estetisk design. När det kommer till färger är vitmålade badkar fortfarande populärast, men det finns också modeller i olika akryl-nyanser såsom svart, grått eller till och med färgglada toningar.
Badkarsmaterial
De vanligaste materialen för sittbadkar är sanitetsakryl, emaljerad gjutjärn och kompositmaterial. Sanitetsakryl är ett lättskött, slitstark och värmebeständig akrylplast som håller värmen bra. Emaljerade gjutjärnsbadkar är klassiska och hållbara men tyngre. Kompositbadkar tillverkade av en blandning av naturliga material och akryl är också ett modernt val med bra formbarhet. Comfornette erbjuder sittbadkaret Eva i slitstarkt och högkvalitativt sanitetsakryl-material som formar sin eleganta design.
Badfunktioner
Bubbelbad och massage
Många sittbadkar går att få med inbyggda bubbelbadssystem för massage och avslappning under badandet. Luftmunstycken placerade runt botten och sidorna av badkaret skapar en cirkulerande vattenmassage som ger effektiv avslappning för muskler och leder. En del modeller har dessutom olika massageprogram och reglering av luftflöde och massageintensitet. Dessa bubbelbadsfunktioner förvandlar sittbadkaret till en liten husspasalong för total avkoppling.
Badvarmfilter och tillbehör
För att göra ditt badande extra bekvämt finns olika tillbehör att välja mellan till ditt sittbadkar. Badvarmfilter som cirkulerar och värmer vattnet vid varje badtillfälle gör att du kan återanvända badvattnet fler gånger. Andra populära tillbehör är badkarskuddar, platsbyggda bokhyllor för avkopplande läsning och badkarlampor för stämningsbelysning. Vissa modeller kommer också med ingående varmvattenberedare och integrerade handduschar.
Varumärken och modeller
Populära sittbadkarsmärken
På den svenska marknaden för sittbadkar finns ett antal ledande varumärken som erbjuder högkvalitativa och väldesignade modeller i olika stil- och prisklasser. Några av de mest omtalade märkena är Bathlife, Westerbergs, Kama, Hafa, Gustavsberg och Villeroy & Boch. Dessa märken har ett brett utbud av sittbadkar i både traditionell och modern design, från kompakta tvåpersoners modeller till påkostade bubbelbadkar.
Prisintervall och budgetalternativ
Priset på sittbadkar kan variera mycket beroende på val av modell, märke, material och tillbehör. För en bra kvalitetsprodukt i akryl från ett etablerat märke får man räkna med en prislapp på 15.000-80.000 kronor. Det finns dock också budgetalternativ från mindre kända tillverkare, som ibland kan sänka priset till mellan 7.000-15.000 kronor. Dyrare lyxmodeller i exklusivare material som täljsten kan kosta över 100.000 kr. Men oavsett budget finns det många fina sittbadkar att välja mellan.
Rengöring och underhåll
Rengöringsmedel och rengöringsmetoder
Alla badkar, inklusive sittbadkar, samlar med tiden på sig smuts, tvålfärgat och kalkavlagringar. Därför är regelbunden rengöring viktig för att bevara badkarets fräscha utseende och undvika mer omfattande svårborttagbara beläggningar. Ett bra grundrengöringsråd är att torka ur badkaret efter varje användning och mer sällan göra en ordentlig rengöring med ett skonsamt och pH-neutralt rengöringsmedel. Undvik repande rengöringssvampar och starka kemikalier som kan skada ytskiktet.
Förebyggande underhåll
Gott underhåll är nyckeln till lång livslängd på ditt sittbadkar. Förutom regelbunden rengöring är det viktigt med rätt vattenkvalitet och badvattenberedning om du har bubbelbadsfunktioner. För att motverka mekaniska skador på ytorna bör du också vara försiktig när badrumsmöbler flyttas eller vid annan aktivitet nära badkaret. Vid behov går de flesta akrylbadkar att slipa upp och polera för att återfå ursprunglig finlyr igen.
Köpguide och tips
Hur man väljer rätt sittbadkar
När du ska investera i ett nytt sittbadkar är det många faktorer att ta hänsyn till för att hitta rätt modell för dina behov:
– Mät ditt badrum noga och se till att badkaret får plats både vid installationen och framtida flytt
– Fundera över hur många personer som ska använda badkaret för att välja rätt storlek
– Bestäm ditt önskade formspråk och om en inbyggd eller fristående modell passar bäst
– Ta reda på om badrum, väggar och golv klarar belastningen av ett tyngre badkar som gjutjärn
– Värdera dina behov av extra funktioner som bubbelbad, massage eller badvarmfilter
– Sätt en rimlig budget men kompromissa inte för mycket med kvaliteten
– Välj ett etablerat märke och seriös återförsäljare med bra service och garantier
Vanliga frågor och svar
FAQ om sittbadkar
Hur långt är ett vanligt sittbadkar?
De flesta sittbadkar har en längd på 120-180 cm för att rymma en fullvuxen person i sittande position. Kompakta modeller kan vara under 120 cm långa.
Vad är skillnaden mellan ett sittbadkar och ett duschbadkar?
Ett sittbadkar är utformat för traditionellt badande i sittande eller liggande position, medan duschbadkar mer är gjorda för duschning och enklare rengöring på stående fot. Duschbadkar är ofta helt platta utan fördjupning.
Går det att montera ett sittbadkar själv?
Det går oftast bra att själv installera ett fristående sittbadkar om man är händig, men inbyggnadsarbete och anslutningar till avlopp och vattenrör kan kräva en professionell rörmokare eller badrumsinstallatör.
Är ett sittbadkar mer vattenbesparande?
Ja, tack vare den mindre volymen på sittbadkar jämfört med stora traditionella badkar sparas mycket på vattenförbrukningen vid varje badtillfälle.
Vilka material är sittbadkar gjorda av?
De vanligaste materialen är sanitetsakryl, emaljerad gjutjärn samt olika kompositmaterial. Sanitetsakryl är ett modernt, lättviktigt och slitstarkt alternativ som ger fin form och bibehåller värmen väl.
Är sittbadkar sköra och lätta att repa?
De flesta moderna sittbadkar i akryl och kompositmaterial är mycket slitstarka och tåliga mot repor vid normal användning. Undvik dock hårda stötar och repande föremål mot ytorna.
Går det att eftermontera bubbelbad i ett sittbadkar?
Det beror lite på badkarmodell, men i vissa fall går det att eftermontera bubbelpoler eller annat massagesystem. Detta bör dock göras av en fackman.