
Golv – husets själ och navet för varje hem
Golvet kan nästan betraktas som själen i ett hus. Oavsett om du planerar en totalrenovering eller bara vill fräscha upp inredningen, är golvvalet något som inte bör underskattas. Ett rätt valt golv både förhöjer och förstärker rummets karaktär. Från balkongrenoveringen till sovrummet, finns det en rik variation av material, mönster och stilar att välja mellan. I den här djuplodande artikeln utforskar vi de populäraste golvalternativen och får expertråd om hur du väljer rätt för ditt unika projekt.
Olika typer av golv
Trägolv
Parkett
Parkettgolv har varit en klassiker i välbärgade hem under århundraden och associeras fortfarande med lyx och exklusivitet. Dessa genuina träprodukter är massiva, slitstarka och ger en varm och ombonad känsla. Förutom slitstyrkan upplevs parkett av många som miljövänligare och mer äkta än laminat eller plastgolv. Kährs Fredrik Ek 1-stav från BygghemmaGolven är populära val för den traditionella inredningsstilen.
Laminatgolv
Laminatgolv är ett prisvärt alternativ som efterliknar parkettgolvets utseende med sin yttillverkade träfaner. De är mycket enklare att sköta och mer tåliga mot slitage och fukt än riktiga parkett- eller massiva trägolv. Många upplever att den mjukare och lite dovare ljudnivån gör laminatet behagligt att gå på. MyFloor Harbour Oak 12 mm från Byggmax är ett gångbart alternativ för de flesta rum med lite högre belastning.
Klinkers och kakel
Städer som Marocko och Portugal är fyllda av vackra kakelklädda golv, väggar och tak i historiska monument och borgarhus. I våra svenska hem passar denna dekorationsstil utmärkt i kök och badrum där ett lättskött, tåligt och vattenavvisande material är en förutsättning. Peronda Foresta Mumble 15×90 cm från Kakelgiganten fångar den rustika charmen med sin trämönstrade yta. Kombinerat med golvvärme blir det också behagligt att gå på under kalla morgnar.
Linoleumgolv
Miljövänliga linoleumgolv har varit populära i svenska hem sedan 1800-talet och har upplevt en rejäl renässans de senaste åren. De tillverkas av naturliga material som linolja, trämjöl och kork vilket ger en väldigt slitstark och praktisk golvyta. Med sin fria formbarhet skapas också spännande mönster och färgkombinationer som lätt förnyar och piggar upp inredningen. Forbo Marmoleum Click Nebula 30×30 cm från Bygghemma har en cool gråton och golvets klicksystem gör det enkelt att lägga själv.
Plastmattor
Tidlösa och lättskötta golv av PVC, vinyl eller linoleum har länge konkurrerat med laminat som ett av de bästa alternativen för en fräsch och modern look. Genom digital printteknologi kan dessa plastgolv numera levereras med alla möjliga naturmönster, grafiska mönster eller enfärgade ytor och kombinationer. Kährs LT Click Calder CHW 120 Fiskben är ett modernt vinylgolv med ett attraktivt trendigt fiskebensmönster från Bygghemma.
Golvplattor och våtrumsplattor
För badrum, entréer och andra utrymmen med höga krav på tålighet och slitstyrka lämpar sig traditionella klinkers eller moderna våtrumsplattor bäst. De levereras i ett enormt spann av material, storlekar och mönster. Oavsett om du vill ha lyxig marmor, elegant trä- eller stenoptik eller klassisk enfärgad design finns alternativ för alla smaker. Samtidigt fyller de höga tekniska krav på fukttålighet och bra halksäkerhet. Ett modernt skandinaviskt tips är fiskbensparkett från Boden som får alla attityder och miljöer att smälta samman.
Material och ytskikt
Naturmaterial
Trä
Trä är ett naturligt, slitstarkt och åldersbeständigt material som inger lyxkänsla. Massiva träprodukter som parkett- och stavparkett andas dessutom, vilket skapar ett bättre inomhusklimat. Ädelträ som ek, ask, lönn och valnöt är särskilt eftertraktade för sin karaktäristiska ådring och färg. Enklare trägolv i furu och gran har också klassiska förtjänster och ger lantlig känsla.
Bambu
Bambu anses av många vara ett hållbart och miljövänligt alternativ till trä då det är en förnybar och snabbväxande naturresurs som inte kräver lika mycket vatten och gödning som traditionellt skogsbruk. Bambuparkett har hög slitstyrka och densitet samt ett distinkt och modernt utseende. Materialet odlas och produceras ofta i Asien.
Kork
Kork är ett exklusivt naturmaterial från barkskiktet på korkekar. Det är både lättskött och extremt slitstarkt samtidigt som det också har isolerande egenskaper och är väldigt behagligt att gå på. Den unika strukturen och färgskiftningen ger varje korkgolv en naturligt rustik och levande yta. Inom miljöcertifierade korkprodukter ses Wicanders som ett av de ledande varumärkena.
Syntetiska material
Laminat
Moderna laminatgolv har en avancerad skiktstruktur med en dekorativ överfaner i trä-, sten- eller grafisk design och en slitstark plastlaminat ovanpå. Denna kombination gör dem motståndskraftiga mot både repor, fläckar och fukt samtidigt som de är enkla att sköta. Prisvärdare laminatprodukter, exempelvis MyFloor Harbour Oak 12 mm, är utmärkta val för de flesta rum och lägenheter.
Vinyl
Vinylgolv har länge varit ett populärt och prisvärt alternativ för köks- och badrumsrenoveringar. Det miljösäkra och stadiga plastmaterialet klarar den höga fuktbelastningen i dessa utrymmen med lätthet. Moderna vinylgolv, såsom Kährs LT Click Calder Fiskben, överträffar även parkettgolv när det kommer till trendiga mönster och designer.
Ytbehandlingar och ytskikt
Lack
Lackerade golv har en tunn och blank plastyta som skyddar träet från smuts, spill och repor. Denna ytbehandling är ett vanligt och praktiskt alternativ för många trägolv, men lack kan göra ytan hal och känslig för repor från sand och grus. Det ger också en mer plastig känsla än oljade alternativ.
Olja
För den äkta känslan väljer många hellre oljebehandlade trägolv där träets naturliga lyster och struktur framhävs. Oljan tränger in i virket och gör det motståndskraftigt mot fläckar, men den fortsatta underhållsbehandlingen kräver mer arbete. Fabriksgrundat olja är ett bekvämare och mer lättskött alternativ.
Laminering
Laminering ger inte bara ett slitstarkt ytskikt utan kan också skydda träet från fukt och ge en mycket tålig men naturlig look. Lamineringen sker i fabriken och ger golvet en väldigt slitstark yta som är lätt att rengöra. Den ger samma vibbar som olja men utan samma krävande underhåll. Kährs Frans Ek 1-Stav är en elegant parkettprodukt som kombinerar den äkta trämiljön med ett laminerat och därmed lättskött ytskikt.
Golvläggning och installation
Flytande golvläggning
Många moderna golv som laminat, klickgolv av vinyl/linoleum samt en del massiva parkettgolv är avsedda för flytande golvläggning. Det innebär att man lägger golvplankorna löst och låter dem ”flyta” ovanpå ett underlag av cellplast, gummispackel eller liknande. Vid rumstemperaturväxlingar kan golvet röra sig och lösningen förhindrar att plankor och skarvar spricker eller bubblar.
Limning och spikning
För massiva trägolv som parkett och stavparkett är en säker infästning genom limning direkt mot undergolvet det enda alternativet. Likaså limmas ofta kakel, klinkers och moderna våtrumsplattor fast i ett tunt sättbäddsskikt. För vissa parketter och golvbräder rekommenderas dessutom spikning eller skruvning för extra stabilitet och livslängd.
Golvvärme
Både elektriska golvvärmemattor och vattenburna system som kanaler i betongplattan blir allt vanligare och många golvtillverkare anpassar produkterna för den ökade värmebelastningen. Fuktbeständiga plastgolv som laminat, vinyl och klickgolv klarar oftast de högre temperaturerna utmärkt. Även massiva trägolv brukar kunna kombineras med golvvärme men fukthalter och maxtemperaturer måste kontrolleras noggrant.
Verktyg och material för golvläggning
Vid golvläggning behövs ofta en hel del specialverktyg för justering, sågning och infästning av golvplankorna. Det kan vara värt att investera i exempelvis slagklubba, avdragare, universalhyvel och tum- eller golvkil för ett proffsigt resultat. Vidare krävs ofta underlagsmaterial som ångspärr, dropplastmatta, golvspackel eller utjämningsmassor beroende på underlagets kvalitet.
Golvunderhåll och renovering
Rengöring och skötsel
Rätt skötsel och rengöring är a och o för långsiktig hållbarhet. För vissa golv räcker torrmoppning och golvdammsugare medan andra kräver regelbunden fuktrengöring med lämpliga golvrengöringsmedel. För textilgolv är städmetoden annorlunda än för trä-, klinker- eller plastgolv. Felaktig rengöring kan påskynda slitaget, så läs tillverkarens instruktioner noggrant.
Slipning och ytbehandling
De flesta lackade eller oljade trägolv kan efter en tids slitage förnya ytan genom golvslipning och ny ytbehandling. Efter maskinslipning tas repor, fläckar och den gamla ytbehandlingen bort så att en ny lack- eller oljebehandling sedan kan läggas på för att förlänga livslängden. Beroende på golvets kvalitet och skick kan processen behövas göras vart femte till tionde år.
Renovering och borttagning
När ett golv verkligen nått slutet av sin livscykel återstår endera totalrenovering eller borttagning. Att byta golvet helt mot ett nytt alternativ är den vanligaste lösningen, men ibland går det också att fräscha upp ett bra grundgolv genom plastmattering eller nylaminering. Ett exempel är