
Komplett guide till balkonggolv
Inledning: Varför balkonggolv är viktigt
Ett balkonggolv är en investering som inte bara höjer trivseln utan också värdet på din bostad. Det är ofta det första man ser när man kliver ut på balkongen, och ett balkonggolv i bra kvalitet och med tilltalande design skapar en inbjudande utomhusmiljö där du kan njuta av sommarkvällar och morgonsol.
Fördelar med ett hållbart och stilfullt balkonggolv
Ett balkonggolv utsätts för väder och vind året runt, vilket ställer höga krav på hållbarhet och slittålighet. Ett golv av högkvalitativa material som utegolv i trä eller komposit eller frostsäkra plattor klarar påfrestningarna under många år utan att spricka, flisa sig eller blekna. Ett estetiskt tilltalande balkonggolv ökar dessutom den visuella charmen och skapar en harmonisk övergång mellan inomhus och utomhusmiljön.
Balkonggolv för olika typer av balkonger
Oavsett om du har en liten balkong i city eller en stor uteplats på markplan finns det balkonggolv som passar dina behov och önskemål. Kompakta plattor eller smidiga golvbrunnar är utmärkta lösningar för mindre balkonger, medan ett stort trähuva med staket och möbler kan förvandla en stor balkong till en extra uteplats. Du hittar möbler för uteplatsen i vårt utbud för att inreda den perfekta balkongen.
Material och alternativ för balkonggolv
Trädäck och komposittrallar
Trä är ett naturligt och populärt material för balkonggolv, men har också vissa nackdelar som måste tas i beaktning. Tryckimpregnerat trä från hållbara skogsbestånd är relativt underhållsfritt, men måste vid behov oljas in för att bevara träets look och egenskaper. Teak och andra värdefulla träslag är vackra men dyra. Många väljer därför komposittrallar som är tillverkade av en blandning av trä och polymer. Komposittrall som gop Woodlon Elegance har en träkärna men kläs med ett slitstakt polymerytskikt som inte bleks av solen och är både reptåligt och lättstädat.
Plattor och kakel
Stenplattor av betong, klinker eller natursten är robusta alternativ för balkonggolv. Profilerade ytor ger bra grepp även vid väta och fukt, samtidigt som de är enkla att hålla rena. Marockanskt kakel blir allt populärare tack sin dekorativa look och hållbara kvalitet. Plastplattor som klickgolv är enkla att lägga själv och kräver minimalt underhåll, även om de inte är lika tåliga som stenplattor på sikt.
Konstgräs och utegolv
För den som vill ha en grön yta även på en liten balkong är konstgräs ett naturtroget alternativ. Det finns både mattlösningar och plattor som ser ut som en äkta gräsmatta utan att kräva samma skötsel. Utegolv i träimitation är också ett bra alternativ för den moderna balkongen och finns i många olika färgvarianter som harmonierar med inredningen.
Förberedelser och installation
Underlag och regelverk för balkonggolv
För att ditt balkonggolv ska hålla år efter år krävs ett väl förberett underlag. För trä- och komposittgolv måste du sätta upp ordentliga golvreglar eller förstärkningar i balkongens ytterkanter för stadga. Plattor ska läggas på ett lätt sluttande underlag av sand, grus eller stenmjöl för att vattnet ska rinna av. Kontrollera med din bostadsrättsförening eller husvärden om de har särskilda regler och kräver bygglov för ditt balkonggolv.
Montering och läggningsanvisningar
Följ noga tillverkarens instruktioner när du installerar ditt balkonggolv. För trall och komposit krävs det ofta specialbeslag, klippen och andra fästelement för att montera brädorna på rätt avstånd. Lägg plattor och stenplattor på ett plant underlag med lämpligt lagda fogavstånd så att golvet kan röra sig vid temperaturväxlingar. Använd spackelmassor eller bruksfog för att fylla fogarna stabilt.
Verktyg och tillbehör för installation
För en smidig installation av balkonggolvet behöver du ha rätt verktyg och tillbehör. En vinkelslipmaksin för att kapa brädor och plattor i rätt längd, en gummiklubba och avståndsklossar samt bra knäskydd är några exempel på användbara redskap för jobbet. För vissa golv kan även specialtillverkade spackelmassor eller montagelim krävas för stabilt resultat.
Underhåll och skötsel av balkonggolv
Rengöring och åtgärder för olika material
Ditt nya balkonggolv kommer att utsättas för väder, vind, smuts och fläckar. Regelbunden rengöring med högkvalitativa rengöringsprodukter gör att golvet håller längre. För trä- och komposittgolv kan en oljning då och då behövas för att återfukta träet. Kalkgolv som kakel och klinker kan kräva särskild kalkborttagningsmedia. För utomhusgolv av plast räcker ofta en rejäl svabbning med såpvatten och borste.
Vinterförvaring och skydd
Vid vinterns ankomst bör du se över ditt balkonggolv och förbereda det för den kalla årstiden. Möbler och lösa föremål bör tas in i skydd och regelbunden snöröjning underlättar när våren väl kommer. För känsligare golv som trä kan vinteröverdrag eller isolermatta skydda mot fukt och isbildning. Håll även uppsikt över istappar på taket som kan falla ned och skada golvet.
Reparation och renovering av balkonggolv
Efter flera års användning kan det bli aktuellt med en grundligare renovering av balkonggolvet. För att slippa byta ut hela golvet kan enskilda brädor eller plattor bytas ut. Komplettera med färsk fogmassa och nya skruvar eller golvklossar vid behov. I vissa fall kan en sliprenovering alternativt oljning av trävirket vara räddningen för att få tillbaka utseendet på ett äldre balkonggolv.
Inredning och dekoration av balkongen
Inspiration och idéer för balkonginredning
När balkonggolvet är på plats är det dags att göra balkongen till en inbjudande och mysig uteplats. Med sköna möbler och ombonade filtar skapas en trivsam loungemiljö för långa sommarkvällar. Dekorera med krukor och amplar för en ombonad och levande atmosfär. Varför inte även komplettera med ett litet pooldäck där barnen kan plaska svala sommardagar?
Möbler och tillbehör för balkongen
Dina möbler och tillbehör bör matcha ditt nya balkonggolv stilmässigt och vara lämpade för utomhusbruk. Aluminium, rotting och konstrotting är klassiska och slitstarka material för balkongen. Kuddar och dynor i UV-beständiga tyger gör sittmöblerna mer bekväma. Genom att välja möbler med smidig förvaringsmöjlighet, som praktiska förvaringslådor inbyggda i borden, får du mer användningsyta på den lilla balkongen.
Växter och odling på balkongen
Blommor, växter och grönsaker förhöjer upplevelsen av din balkong till en riktig oas. Välj planteringskärl och krukor i material som tål frost och fukt, gärna i kompletterande färger till ditt balkonggolv. För den riktigt gröna tummen kan upphöjda pallkragar skapa ett litet odlingsland där du kan odla dina egna grönsaker och örtkryddor under sommaren.
Lagar och regler kring balkonggolv
Bygglovsregler och brandsäkerhet
För vissa typer av balkonggolv och renoveringar kan du behöva söka bygglov hos kommunen. Det gäller särskilt för större uteplatser, inglasningar eller ombyggnationer som påverkar husets konstruktion. Kontrollera alltid med ansvarig myndighet vad som gäller. Även brandsäkerhetsaspekter som utrymningsvägar spelar in för din lösning.
Bostadsrättsföreningens bestämmelser
Som bostadsrättshavare är du skyldig att följa din bostadsrättsförenings stadgar och ordningsregler. Dessa kan inkludera bestämmelser om vilka typer av balkonggolv som är tillåtna, färger, ljud och annan hänsyn till övriga medlemmar. Dubbelkolla gällande regler för att slippa onödiga överraskningar och kostnader i efterhand.
Ljudregler och hänsyn till grannar
Även om du och dina grannar sitter utomhus på era respektive balkonger kan ljudnivån upplevas som störande. Tänk på detta vid val av golv och visa hänsyn genom att undvika högljudda aktiviteter sena kvällar/nätter. Vissa golv som stenplattor och betong kan föra ljudet längre än exempelvis trallgolv. Den lilla extra hänsynen på balkongen är värd mycket.
FAQ om balkonggolv
Hur länge håller ett balkonggolv?
Ett bra balkonggolv av kvalitetsmaterial som trä eller komposit kan hålla i 15-20 år vid korrekt installation och underhåll. Billiga utegolv i plast eller betongplattor har ofta kortare livslängd.
Kan jag lägga balkonggolvet själv?
Ja, många typer av balkonggolv är gjorda för att kunna läggas av händiga gör-det-självare. Följ instruktionerna noga och använd rätt verktyg. För svåra underlag eller större uteplatser kan det dock vara värt att anlita en proffs.
Vilket balkonggolv är billigast?
Generellt är betongplattor och enkla plastgolv de mest kostnadseffektiva alternativen för balkonggolv. Men tänk på att kvalitet och livslängd ofta blir lidande för den billigaste lösningen.
Är trä eller komposit bäst för balkonggolv?
Trä har en mer naturlig och exklusiv känsla, medan komposit är mer tåligt mot väder och kräver mindre underhåll. Rent kostnadsmässigt tenderar komposit att vara något dyrare inledningsvis men billigare på lång sikt.
Hur gör jag för att få bygglov till balkonggolv?
Kontakta din kommun för rådgivning om gällande bestämmelser. Ofta krävs bygglov för större uteplatser, trappor, räcken och andra konstruktioner. Skicka in ritningar och projektbeskrivning för din planerade balkong.
Vilken typ av balkonggolv är lättast att hålla rent?
Stora släta plattor av betong eller klinker är i regel lättast att rengöra. Vissa komposittbalkar och specialtrall som gop Woodlon Elegance med slitstark yta är också väldigt enkla att sopa, skura och hålla fräscha.
Går det att isolera ett balkonggolv för att minska kylbryggorna?
Ja, du kan isolera undersidan på balkongen när du lägger ett nytt golv för att undvika köldbryggor och värmeläckage. Använd en isolerande underlagsmatta eller cellplast speciellt avsedd för utomhusbruk.