
Altaninspiration – skapa en mysig uteplats för sommarnöjen
Finns det något härligare än att kunna njuta av sommaren från sin egen altan? Altanen är platsen där vi umgås med familj och vänner, solar, grillar, leker med barnen, läser en bok eller bara njuter av att vara. I den här altaninspirationen får du tips för hur du kan skapa sommarens bästa altanliv!
Planera altanen
När du planerar att bygga altan är det viktigt att tänka igenom vilka funktioner och behov som ska tillgodoses. Ska altanen främst vara en plats för umgänge, avkoppling eller kanske en kombination av båda? Fundera över hur många personer den ska rymma, om du vill ha plats för möbler, grill, odling och hur den kan hänga ihop med resten av trädgården. Skapa en altanvänlig plats där hela familjen trivs!
Material, konstruktion och väderskydd
Välj material med omsorg för din altan. Trallvirke av kärnfuru, lärk eller ek har naturlig motståndskraft mot röta. OrganoWood är ett bra alternativ där träet behandlats med värme eller kisel. Välj gärna träprodukter med miljömärkning och kontrollera ursprunget för hållbart skogsbruk. Använd rostfri skruv för bästa hållbarhet.
Under altanen bör du anlägga en dränerande markbädd med fall ut från huset, för att undvika markfuktproblem. Trallen bör ha minst 30 cm avstånd till marken. Följ tillverkarens rekommendationer för mellanrum mellan brädorna utifrån träets fukthalt. När altanen är färdigmonterad ska den ytbehandlas enligt tillverkarens anvisningar.
För skydd mot regn och sol kan du komplettera med ett tak eller pergola. Välj ett väderskydd som passar din stil och behov – enkla markiser, fasta tak eller fristående altantak. Med vind- och regnskydd ökar du möjligheten att njuta av din altan ännu mer.
Inreda och möblera altanen
Möblera och inred altanen så att den känns som en naturlig förlängning av bostaden. Välj möbler och material som tål väder och vind – rotting, plast, trä eller aluminium är bra alternativ. Blanda olika sittgrupper och skapa mysiga avskilda hörn med gröna växter eller snygga skärmar. Inred med kuddar, filtar och lyktor för att skapa en ombonad känsla.
Lägg till personliga detaljer som speglar din stil och intressen. Dekorera altanen med vackra krukor, amplar, dukar och trädgårdsprylar som får den att kännas levande. Ett litet kök eller utebar underlättar när ni lagar och äter ute. Belysning och en liten värmare skapar trivsel och förlänger säsongen.
Växter och grönska
Växter ger liv och skapar en härlig känsla på altanen. Förodla gärna frön till både blommor och ätbara växter som trivs på uteplatsen. Skippa plastkrukor och gör egna av överblivet papper, enklare att återvinna. Odla ekologiskt och undvik gifter och kemikalier.
Det finns en uppsjö av vackra och ätbara växter som fungerar utmärkt på altanen. Tomater, jordgubbar, kryddor, sallad eller kanske till och med rabarber? Placera växterna i bra ljus och vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att minimera avdunstning.
Odla på altanen
Att odla grönsaker på altanen är enkelt och roligt. Börja med tåliga och lättodlade grönsaker som tomater, basilika och sallad. Skaffa pallkragar eller upphöjda odlingslådor för dina altanodlingar. Då blir det lättare att plantera och sköta, särskilt om du har begränsat utrymme.
Blanda gärna blommor och grönsaker för en prunkande och produktiv altan. Ringblommor och solrosor lockar till sig nyttiga pollinerare. Undvik att odla i direkt anslutning till huskroppen så minskar risken för fuktskador. Anlita gärna en expert på uteprodukter för att maximera din altanodling.
Hållbara grillalternativ
Vad är sommar utan härliga grillkvällar? Men visst vill vi också värna om miljön? Använd miljömärkta grillkol och tändkuber fria från gifter och fossilbränslen. Välj en miljövänlig kolgrill framför gasolmodellen, då gasolen ger högre koldioxidutsläpp.
För ännu bättre miljöval: välj grönsaker och ekologiskt, närproducerat kött till grillen. Avstå från engångsgrillar, återvinn all förpackning vid användning. Låt altanen bli platsen för hållbara och njutningsfulla sommarkvällar med god mat och trevligt sällskap!
Inspireras av andras uteplatser
Har du svårt att få ihop din altanvision? Då kan du hämta inspiration från andra husbyggares fina altan- och utemiljöer. Kika in hos några av våra kunder och se deras uteplatser. Kolla även in våra kunders inlägg på Instagram på #movehome för mer altaninspiration!
Altantips från andra husbyggare
Som blivande husägare får du här några altantips från familjer som redan byggt med Movehome:
”Tänk på att göra altanen rymlig nog för soffgrupp, matplats och grill om ni är en stor familj. Bra om barnen har eget lekutrymme nära.”
”Placera altanen i soligt läge och fundera över hur du vill skydda dig mot blåst från olika väderstreck. Vi byggde ett särskilt vindskydd åt nordväst.”
”Inglasad altan är toppen för att förlänga utesäsongen. Kan bli lite väl varmt dock på riktigt soliga dagar.”
Altanens färger och anpassning till huset
Din altan ska smälta in fint med husets övriga färgsättning och stil. Välj en altanfärg som antingen matchar eller kontrasterar harmoniskt mot fasadens kulör. Svart och grått är klassiskt och stilrent, medan bruna träfärger skapar en mer lantlig och ombonad känsla.
Tänk på att inte placera altanen för nära husväggen – det kan öka risken för fukt- och mögelskador. Se till att altanen har rätt avrinning så att regnvatten inte blir stående. Lyssna till byggrekommendationerna – så slipper du fånga upp onödiga problem längre fram.
Checklista inför altanbygget:
- Bestäm altanens funktion – umgänge, avkoppling, odling?
- Skissa yttermått och tänk placering nära huset men inte för nära
- Kontrollera om du behöver bygglov
- Välj hållbara material som kan stå emot väder och vind
- Fundera ut väderskydd – fast tak, markis eller pergola?
- Planera för dränering, gärna höjd upp från mark
- Möblera för din altanstil – lantlig, modern, minimalistisk?
- Dekorera och växtindivualisera!
FAQ – vanliga frågor om altaner och utemiljöer
Behöver jag bygglov för att bygga altan?
Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger. Kontakta kommunens byggnadsnämnd så får du veta vilka bestämmelser som gäller just där du bor. På Boverkets hemsida finns också bra information om regler och riktlinjer för altaner och uteplatser.
Hur stora mellanrum ska det vara mellan bräder på altanen?
Bredden på mellanrummen beror på virkets fukthalt och typ av trä. Följ tillverkarens rekommendationer för bästa resultat. Trallen behöver också lämnas på ett visst avstånd från marken, vanligen minst 30 cm för att undvika fukt- och rötskador.
Vad är det bästa materialet för en altan?
Trallvirke av träslag som kärnfuru, lärk och ek har naturlig motståndskraft mot röta. Även värme- och kiselbehandlat trä som OrganoWood är ett bra alternativ. Välj gärna miljömärkta produkter och komplettera med rostfri skruv för lång hållbarhet.
Vad kan jag odla på min altan?
Det går utmärkt att odla både ätbara och dekorativa växter på altanen. Tomater, jordgubbar, kryddväxter, sallad och till och med rabarber är några exempel. Förodla gärna själv och blanda prydnadsväxter som drar till sig pollinerare. Välj giftfria och ekologiska metoder.
Hur får jag en hållbar altangrill?
Välj en miljömärkt kolgrill framför gasolen. Använd tändkuber utan gifter och fossilbaserade bränslen. Välj ekologiskt, närproducerat grill-kött och grönsaker. Undvik engångsgrillar om möjligt eller återvinn noga vid användning.